Vízenergia - vízerőmű

Vízenergia

A víz energiáját az emberiség már a történelmi időkben is használta.A régi kultúrákban, Kínában, Egyiptomban és Mezopotámiában leginkább a vízkerekeket alkalmazták a mezőgazdasági területek öntözésére és ivóvíz ellátásra. A római időkben jelentek meg a vízimalmok; az úszó hajókra felépített úszómalmok, amik gabonát őröltek, csakúgy mint part menti társaik. Felhasználták a vízkerekek forgási energiáját a kovács- műhelyekben kalapálásra és fújtatásra, a fűrészmalmokban a faanyag darabolására. Később a bányákból is a víz energiájával szivattyúzták ki a talajvizet. A vízimalmok ideje az gőzgépek megjelenésével (1765) áldozott le. A vízenergia hasznosítás reneszánsza 1830-tól köszöntött be, ekkor jelentek meg az első vízturbinák és szorították ki a vízkerekeket. A turbinák a nagy esésű és nagy energiájú vizet is tudták hasznosítani, és 1866-tól, a Werner von Siemens által megépített generátor segítségével villamos árammá tudták alakítani mozgási energiájukat.


A villamos ipar fejlődésével párhuzamosan a vízenergia alkalmazása is folyamatosan bővült, modernizálódott. 1882-ben New York-ban megépíti Thomas Alva Edison az első elektromos művet, ugyanebben az évben Nicola Tesla felfedezi a váltóáramot. Az első váltóáramú erőművet is ő álmodja a Niagarára, mely 1896-ban áll üzembe.



Világszerte a '80-as évekre a kis erőművek nagy részét (csak Németországban 50,000 berendezést) bezártak az olcsó fosszilis energiáknak "köszönhetően". Napjainkban megváltoztak a trendek, a megújuló energiák lassan előtérbe kerülnek, a régi malomvíz csatornákat rendbe teszik, a berendezéseket kicserélik, és egyre több kis erőmű kezdi meg ismét a villamos energia termelést.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Új fejezetet kell nyitni a föld folyóvízei által hordozott energia kitermelésének eszköz használatában...! A kersztgátas erőműveket el kell felejteni,hiszen azoknak a hozadéka nem kompenzálja az okozott károkat..!! Ráadásul nem alkalmazható minden folyón.Ezek miatt a föld folyóinak kihasználtsága nem éri el az 1%-ot..! Ezért minden arra alkalmas folyón meg kell valósítani és el kell terjeszteni az "úszó,mobil,folyókeresztmetszet szűkítő,átfolyás gyorsító,vízterelő rendszereket vízenergia hasznosítás céljára".Ez a természetbarát és rombolás mentes technika még a leg lssúbb folyókat is alkalmassá teszi vízenergia termelésre..! Csak hazánk rendelkezik kb. 1500-km energia termelésre alkalmas folyóval,ami kb.250 négyzetkilométer vízfelületet jelent..! Ezt az óriási vízfelületet gyakorlatilag nem használjuk semmire...!! El jött az idő a technológia és a szemlélet váltásra..!! Nekem mániám a vízenergia,de ez persze kevés a szemlélet váltáshoz...!