Szélenergia - szélerőmű

Szélenergia

A szélenergia megújuló energiafajta...amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában.2006-ban a szélerőt felhasználó generátorok 74 223 megawatt energiát termeltek világszerte, mely még mindig kevesebb, mint a világ áramfelhasználásának 1%-a.A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Ennél sokkal öregebb technológia a szélmalom, amelyben a szélenergia csak mechanikus szerkezetet működtetett és fizikai munkát végzett, mint a gabonaőrlés, vagy a vízpumpálás.


A szélturbinákat ma már ipari méretekben, nagy csoportokban is felhasználják szélfarmjaikon a nagy áramtermelők, de nem ritkák a kis egyedi turbinákat működtető telepek sem, amelyeknek különösen olyan környezetben veszik nagy hasznát, amelyek távol vannak a nagyfeszültségű elektromos hálózattól, ezért költséges lenne a felhasználás helyéig kiépíteni a vezetékeket.Az utóbbi években jelentősen csökkent a szélenergia előállításának ára és ma már olcsóbb, mint a fűtőanyag által termelt áram 2004 óta a szélerő a legolcsóbb energiatermelő, 2005-ben előállítása egyötödébe került az 1990-es évek vége költségeinek, és ez a trend a gazdaságos nagy turbinák tömegtermelésével várhatóan folytatódik.


A szélenergia termelése gyorsan nő, 2012-ig becslések szerint a tavalyi szint két és félszeresét érheti el. Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává. Ez 50-100-szor nagyobb mennyiség, mint amennyit a Föld teljes növényvilága konvertál a fotoszintézisen keresztül. E szélenergia jórésze nagy magasságokban található, ahol a szél folyamatos sebessége meghaladhatja a 160 kilométer per órát. A súrlódáson keresztül a szélenergia szétoszlik a Föld atmoszférájában és felszínén.A szél abból keletkezik, hogy a Földet forgása következtében egyenetlenül éri a Nap hője. A pólusok kevesebb energiát kapnak, mint az egyenlítői régiók, a szárazföld gyorsabban melegszik fel és hűl le, mint a tengerek. A hőmérsékleti különbségek a földfelszíntől a sztratoszféráig terjedő rétegekben globális légáramlási rendszert tartanak mozgásban.A szelek mozgását egy sor egyéb tényező is komplikálja, mint az évszakok vagy a nappal és éjszaka váltakozása, a Coriolis hatás, a föld és a víz visszaverő képességének, a nedvességtartalomnak és a szélsúrlódásnak az egyenetlenségei.


Magyarországon a következő másfél évre a nagy áramszolgáltató vállalatok 1687 megawatt új kapacitás létesítését szeretnék, a legtöbbet az ÉDÁSZ, a folyamatot azonban szabályozási viták nehezítik. Általában az ország adottságait nem tekintik nagyon jónak ehhez az iparághoz, mivel az átlagos szélsebességek viszonylag alacsonyak.

2 megjegyzés:

fressup írta...

Magyarországon szélturbinák árusításával foglakozó oldal: http://omegaenergy.hu/partnerplus/Szelturbina/termekeink_2012_01_30/

Névtelen írta...

Nagy a lemaradásunk a szélenergia kihasználás területén..! A mi szélviszonyaink mellett nehéz az előrelépés a ma divatos háromágú "madár vadász" szélturbinákkal..! Ezek ugyanis a nálunk "járatos" szélsebességeknél éves szinten kevest működnek..! (10%)..! Az is a baj velük,hogy nagy a hely igényük és lakott területek közelében nem alkalmazhatók..! Ezért minden városban és lakóhelyen meg kell valósítani és el kell terjeszteni a "városi,sűrűn lakott területen is használható szélerőműveket"..!Ez a lakóhely barát szélerőmű minden lakóház tetejére feszerelhető...! Különösen előnyös felhasználási terület a 10-emeletes lakótömbök,magas középületek teteje..! Nem rontja,sőt inkább javítja a városképet..!! Megvalósulhatna az energia "zabáló lakótömbök " energia termelővé válása..! Ugyanis köztudott,hogy 30-40 méter magasban szinte mindég mozog a levegő..!Ez a berendezés a környezeti légmozgást a többszörösére felgyosítva hasznosítja és ezért már csekély légmozgásnál is képes energia termelésre,úgy hogy közömbös a légmozgás irányára is..!!Nagy rész tudna vállalni a helyi (lokális) energia ellátásban...!!